iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Szarlotka najlepsza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna szarlotka w sezonie jesiennym jest ciastem obowiązkowym, cukier do jabłek dodajemy w zależności od tego jakie są kwaśne u mnie ta ilość wystarczyła.

Szarlotka najlepsza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka najlepsza

ciasto:

warstwa jabłek:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szarlotka najlepsza
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli w trakcie ucierania dodać jajko, następnie do masy maślanej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręką zagnieść ciasto ( jest luźne, ale w trakcie chłodzenia twardnieje). Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin w tym czasie przygotować jabłka. 

Jabłka obrać pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dolać sok z cytryny i 1/2 szklanki wody, dosypać cukier i lekko rozgotować na koniec do jabłek dodać kaszę manna i cynamon ( cynamon dodajemy wedle uznania), studzimy.

Schłodzone ciasto dzielimy na pół, małą formę około 24 cm na 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowana jedną częścią ciasta, posypujemy cienka warstwa kaszy manny ( 2 -3 łyżki ) i wykładamy całe jabłka.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki i przy pomocy tego papieru przenosimy na jabłka. 

Pieczemy w temp. 180 st około 40-45 minut po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka najlepsza