krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciasto orzechowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

polecam wszystkim bardzo dobre

Ciasto orzechowe z powidłami

Składniki:

Ciasto orzechowe z powidłami

 

  • ciasto:
  • 4 szklanki mąki, 1 i 1/2 kostki KASI,
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 6 żółtek,
  • I opakowanie (16 g) proszku
  • dopieczenia KASIA, t opakowanie
  • cukru wanilinowego KASIA
  • do przełożenia:
  • 1 szklanka cukru, 6 białek,
  • 1 opakowanie kremu karpatkowego,
  • 1 słoik (250 ml) powideł śliwkowych,
  • 20 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 100 g wódki

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z powidłami
1.Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron, podzielić
je na pót i wyłożyć nim dwie identyczne, niskie, prostokątne formy do
pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi.
2.Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną, błyszczącą pianę, Nałożyć
ją na powidła, posypać posiekanymi orzechami. Piec 40-30 minut
w piekarniku nagrzanym do 180°C.
3.Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem
karpatkowy, wlać do niego dodatkowo alkohol.
4.Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy,nakryć drugim.,
odwracając go uprzednio warstwą orzechowo-śliwkową do dotu
i polać polewą czekoladową.