BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ciasto warstwowe upiekłam na niedzielne popołudnie do popołudniowej kawy. Ciasto z kremem budyniowo - kokosowym, pepitkami, kajmakową oraz wiśniami z nalewki. Ciasto bardzo smaczne. Polecam.

Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym

 

  • Biszkopt;
  • jajka 5 ,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • budyń śmietankowy 1/4 szkl,
  • cukier 1/2 szkl, ( można 3/4 szkl, jak toś woli mocniej słodkie),
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

 

  • Składniki na krem budyniowo - kokosowy;
  • masło 200 g,
  • budynie bez cukru 2 op po 40 g
  • mleko 2 szkl, ( 600 ml ),
  • cukier 3 łyżki,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • wiórki kokosowe 3 - 4 duże łyżki,

 

  • Poncz;
  • woda ciepła 1/2 szkl,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier 3 łyżki,

 

 

  • Krem śmietankowy;
  • kremówka 500 ml,
  • śmietan fix 1 op,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • żelatyna 2 łyżeczki ,
  • gorąca woda 1/4 szkl,

 

Sposób przygotowania:

Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Biszkopt upieczony według tego przepisu .

Oto link; https://gotujmy.pl/biszkopt-z-budyniem,przepisy-ciasta-przepis,290617.html

Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwa placki jeden ułożyć z powrotem na spodzie z tortownicy, a drugi sobie schować na inne ciasto itp. Biszkopt nasączyć ponczem z letniej wody , cukru oraz soku z cytryny. Po nasączeniu nałożyć krem budyniowo -kokosowy.

Krem budyniowo - kokosowy.

oto link na krem budyniowy i do tego kremu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na powierzchni kremu ułożyć ciastka pepitki, na ciastkach rozsmarować masę kajmakową (wcześniej lekko podgrzaną w gorącej wodzie), rozsmarować po całej powierzchni ciastek. Włożyć do lodówki. Przygotować krem śmietankowy;

Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix, a następnie połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatyną. Krem śmietankowy rozsmarować na powierzchni ciasta. Górę ciasta oblać polewą czekoladową i udekorować odsączonymi wiśniami z nalewki.

Smacznego .

Polewa:

Masło podgrzewać razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia , co jakiś czas mieszając, następnie dodać mleko przemieszać.

Zdjąć z ognia dodać kakao i ponownie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Gotowe ciasto konsumowane i próbowane przez domowników
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Biszkopt po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Rozłożenie przygotowanego wcześniej kremu
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Na krem rozłożyć kruche ciasteczka pepitki
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Na ciastka rozsmarować masę kajmakową
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Rozsmarować po całej powierzchni ciastek
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Do śmietany powkładać odsączone wiśnie z nalewki
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Okryć śmietaną
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Rozsmarowac ostudzona polewą czekoladową i udekorować wiśniami z nalewki
Ciasto warstwowe z kremem budyniowo - kokosowym
Podawać z dobrą kawą