Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasto szpinakowe według Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto ze szpinakiem i masą ze śmietany ubitej z serkiem mascarpone, a do tego nuta dżemu wiśniowego. Mniam.

Ciasto szpinakowe według Eli

Składniki:

Ciasto szpinakowe według Eli

 

  • Ciasto:
  • Szpinak mrożony rozdrobniony - 450 g
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajka - 3 szt
  • cukier - 1 i 1/3 szkl
  • olej - 1 i 1/3 szkl
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • Masa:
  • śmietana 36% - 500 ml
  • cukier puder - 3 łyżki
  • serek mascarpone - 250g
  • Dodatkowo:
  • dżem z owocami wiśni

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowe według Eli
Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Teraz dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180stC i pieczemy 40-50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części.

Masa:

Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.

Pierwszą część ciasta przekładamy dżemem, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy połowę masy śmietanowej i kolejna część ciasta, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.

Chłodzimy około 3 godzin.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.