Sposób przygotowania:
Ciasto szpinakowe według Eli
Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Teraz dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180stC i pieczemy 40-50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części.
Masa:
Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.
Pierwszą część ciasta przekładamy dżemem, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy połowę masy śmietanowej i kolejna część ciasta, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.
Chłodzimy około 3 godzin.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części.
Masa:
Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.
Pierwszą część ciasta przekładamy dżemem, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy połowę masy śmietanowej i kolejna część ciasta, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.
Chłodzimy około 3 godzin.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.