Sposób przygotowania:
Ciasto owocowa mgiełkaPrzygotowanie biszkoptu
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier.
Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik.
Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt smaruję dżemem wiśniowym.
Przygotowanie masy śmietanowej
Żelatynę rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z śmietan fixem. Dodaję cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubijam.
Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
Wykończenie ciasta
Truskawki obieram z szypułek. Winogrona obieram z kiści. Owoce przekrawam na pół i układam na masie śmietanowej. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia.
Tężejącą galaretkę wylewam na owoce na cieście. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.