Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto owocowa mgiełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ciasto Owocowa Mgiełka- jest lekkie i orzeźwiające. To doskonały deser dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować.

Ciasto owocowa mgiełka

Składniki:

Ciasto owocowa mgiełka

Biszkopt

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 szklanka mąki,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżki octu,
  • 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku,

Masa śmietanowa

Dodatkowo:

  • ½ słoika dżemu wiśniowego,
  • 300g truskawek,
  • 1 kiść winogrona ciemnego,
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej,

Sposób przygotowania:

Ciasto owocowa mgiełka

Przygotowanie biszkoptu

Ciasto owocowa mgiełka
Z podanych składników przygotowuję biszkopt.

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier.

Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik.

Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt smaruję dżemem wiśniowym.

Przygotowanie masy śmietanowej

Ciasto owocowa mgiełka
Śmietanę ubijam z śmietan fixem, cukrem i żelatyną.

Żelatynę rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z śmietan fixem. Dodaję cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubijam.

Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.

Wykończenie ciasta

Ciasto owocowa mgiełka
Owoce układam na cieście i zalewam tężejącą galaretką.

Truskawki obieram z szypułek. Winogrona obieram z kiści. Owoce przekrawam na pół i układam na masie śmietanowej. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia.

Tężejącą galaretkę wylewam na owoce na cieście. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.