jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tort bakaliowo - owocowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Tort doskonały na każdą okazje! Łączy on w sobie wszystkie moje ulubione smaku: czekoladę, bakalie i owoce. Dlatego nigdy nie pozostaje na jednej porcji:)

Tort bakaliowo - owocowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort bakaliowo - owocowy

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm
  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 15 dag orzechów mielonych,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody

 

  • Masy do przełożenia:
  • 3 duże jajka (świeże, najlepiej wiejskie),
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 kostki masła (82%tłuszczu),
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ¾ deserowej czekolady (100g),
  • spora garść rodzynek (złota),
  • spora garść orzechów włoskich,
  • 0,5 tabliczki białej czekolady,
  • Około 4 połówki brzoskwini z puszki,
  • Około 4 plasterki ananasa z puszki,
  • alkohol do smaku,
  • Masa do dekoracji:
  • 0,5 litry mleka
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej
  • 2 żółtek

 

 

  • Dodatkowo:
  • ok 5 połówek brzoskwiń z puszki,
  • ok 2 plasterki ananasa,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 1,5 szklanki wody,
  • orzechy mielone do obsypania boków

 

Sposób przygotowania:

Tort bakaliowo - owocowy
BISZKOPT ORZECHOWY: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechy, proszek do pieczenia i bułką tartą). Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20 min w 180°C. Upieczony biszkopt studzimy. 

BISZKOPT KAKAOWY: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 -20 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do wykonania tortu należy upiec 2 takie biszkopty. 

MASA DO PRZEŁOŻENIA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Między czasie masło ucieramy na gładką masę. Do utartego dodajemy stopniowo ubite jajka. Gotową masę dzielimy na połowę. Białą i deserową czekoladę kroimy w kostkę. Odsączone z soku brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy. Do pierwszej połowy masy dodajemy zaparzone kakao oraz alkohol do smaku. Następnie dodajemy rodzynki, orzechy i gorzką czekoladę. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Do drugiej połowy masy dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy i dodajemy pokrojone owoce oraz pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Mając gotowe masy i biszkopty składamy tort. 

PRZEŁOŻENIE: Biszkopt ciemny- masa kakaowa z bakaliami- biszkopt orzechowy- masa jasna z owocami- biszkopt ciemny. W trakcie składania tortu biszkopty nasączamy ponczem (2 płaskie łyżeczki kawy zaparzone w 0,5 szklanki wody. Kawę słodzimy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spirytus według uznania. Ja daję około 1/4 - 1/3 szklanki). Gotowy tort odstawiamy do zastygnięcia, by masa stężała. Następnie dekorujemy go dowolnie. U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej, brzoskwiń, ananasów (które zostały po otwarciu puszek do masy) i galaretki pomarańczowej. 

MASA DO DEKORACJI: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Częścią masy obtaczamy tort. Po wygładzeniu boki obsypujemy orzechami włoskimi. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego i wykonujemy górny i dolny wianuszek. Środek wypełniamy pokrojonymi w kostkę owocami. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy pomiędzy owoce. Tort odstawiamy do chłody , by galaretka zastygła.
Tort bakaliowo - owocowy
Pieczemy dwa biszkopty kakaowe i jeden orzechowy
Tort bakaliowo - owocowy
Do pierwszej z mas dodajemy bakalie i czekoladę
Tort bakaliowo - owocowy
Owoce na wierzchu tortu zalewamy galaretką