Sposób przygotowania:
Tort bakaliowo - owocowy
BISZKOPT ORZECHOWY: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechy, proszek do pieczenia i bułką tartą). Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20 min w 180°C. Upieczony biszkopt studzimy.
BISZKOPT KAKAOWY: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 -20 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do wykonania tortu należy upiec 2 takie biszkopty.
MASA DO PRZEŁOŻENIA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Między czasie masło ucieramy na gładką masę. Do utartego dodajemy stopniowo ubite jajka. Gotową masę dzielimy na połowę. Białą i deserową czekoladę kroimy w kostkę. Odsączone z soku brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy. Do pierwszej połowy masy dodajemy zaparzone kakao oraz alkohol do smaku. Następnie dodajemy rodzynki, orzechy i gorzką czekoladę. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Do drugiej połowy masy dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy i dodajemy pokrojone owoce oraz pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Mając gotowe masy i biszkopty składamy tort.
PRZEŁOŻENIE: Biszkopt ciemny- masa kakaowa z bakaliami- biszkopt orzechowy- masa jasna z owocami- biszkopt ciemny. W trakcie składania tortu biszkopty nasączamy ponczem (2 płaskie łyżeczki kawy zaparzone w 0,5 szklanki wody. Kawę słodzimy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spirytus według uznania. Ja daję około 1/4 - 1/3 szklanki). Gotowy tort odstawiamy do zastygnięcia, by masa stężała. Następnie dekorujemy go dowolnie. U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej, brzoskwiń, ananasów (które zostały po otwarciu puszek do masy) i galaretki pomarańczowej.
MASA DO DEKORACJI: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Częścią masy obtaczamy tort. Po wygładzeniu boki obsypujemy orzechami włoskimi. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego i wykonujemy górny i dolny wianuszek. Środek wypełniamy pokrojonymi w kostkę owocami. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy pomiędzy owoce. Tort odstawiamy do chłody , by galaretka zastygła.
BISZKOPT KAKAOWY: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 -20 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do wykonania tortu należy upiec 2 takie biszkopty.
MASA DO PRZEŁOŻENIA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Między czasie masło ucieramy na gładką masę. Do utartego dodajemy stopniowo ubite jajka. Gotową masę dzielimy na połowę. Białą i deserową czekoladę kroimy w kostkę. Odsączone z soku brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy. Do pierwszej połowy masy dodajemy zaparzone kakao oraz alkohol do smaku. Następnie dodajemy rodzynki, orzechy i gorzką czekoladę. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Do drugiej połowy masy dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy i dodajemy pokrojone owoce oraz pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Mając gotowe masy i biszkopty składamy tort.
PRZEŁOŻENIE: Biszkopt ciemny- masa kakaowa z bakaliami- biszkopt orzechowy- masa jasna z owocami- biszkopt ciemny. W trakcie składania tortu biszkopty nasączamy ponczem (2 płaskie łyżeczki kawy zaparzone w 0,5 szklanki wody. Kawę słodzimy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spirytus według uznania. Ja daję około 1/4 - 1/3 szklanki). Gotowy tort odstawiamy do zastygnięcia, by masa stężała. Następnie dekorujemy go dowolnie. U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej, brzoskwiń, ananasów (które zostały po otwarciu puszek do masy) i galaretki pomarańczowej.
MASA DO DEKORACJI: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Częścią masy obtaczamy tort. Po wygładzeniu boki obsypujemy orzechami włoskimi. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego i wykonujemy górny i dolny wianuszek. Środek wypełniamy pokrojonymi w kostkę owocami. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy pomiędzy owoce. Tort odstawiamy do chłody , by galaretka zastygła.