madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Sernik z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto z kawałkami rabarbaru, delikatnym puszystym serem i fantazyjnym wzorkiem z musu rabarbarowego. Wbrew mojej rodzince która sceptycznie podchodziła do tego ciasta, zaskakująco szybko zostało zjedzone :)

Sernik z rabarbarem

Składniki:

Sernik z rabarbarem

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru

Owoce

  • 30 dag rabarbaru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z rabarbarem

ETAP 1:

Sernik z rabarbarem
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, pokrojoną na kawałki margarynę oraz cukier puder i zagniatamy jednolite ciasto które wkładamy do zamrażalnika aby stwardniało.

ETAP 2:

Sernik z rabarbarem
Rabarbar gotujemy z cukrem pudrem i wodą.

Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Z całości odejmujemy 10 dag i przekładamy do małego rondelka i gotujemy z cukrem pudrem i wodą do momentu aż uzyskamy gęsty mus. Zdejmujemy z ognia aby przestygł.

ETAP 3:

Sernik z rabarbarem
Na upieczonym cieście układamy kawałki rabarbaru.

Ciasto wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na mała blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.

Wyjmujemy i pozostawiamy aby ciasto przestygło. Pozostałe kawałki rabarbaru układamy na cieście.

ETAP 4:

Sernik z rabarbarem
Utarte żółtka mieszamy z serem i mąką ziemniaczaną

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem , dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ser i miksujemy.

Następnie mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką z dodatkiem cukru pudru, a na końcu z ubitymi na sztywna pianę białkami.

Masę wlewamy na kruche ciasto z rabarbarem.

ETAP 5:

Sernik z rabarbarem
Na serze układamy mus i robimy wzorki.

Na warstwie serowej układamy łyżką mus rabarbarowy i wykałaczką robimy wzorki.

Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut.

Ciasto studzimy pozostawiając je po upieczeniu jeszcze przez 15 minut w piekarniku.