Sposób przygotowania:
Sernik z rabarbaremETAP 1:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, pokrojoną na kawałki margarynę oraz cukier puder i zagniatamy jednolite ciasto które wkładamy do zamrażalnika aby stwardniało.
ETAP 2:
Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Z całości odejmujemy 10 dag i przekładamy do małego rondelka i gotujemy z cukrem pudrem i wodą do momentu aż uzyskamy gęsty mus. Zdejmujemy z ognia aby przestygł.
ETAP 3:
Ciasto wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na mała blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.
Wyjmujemy i pozostawiamy aby ciasto przestygło. Pozostałe kawałki rabarbaru układamy na cieście.
ETAP 4:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem , dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ser i miksujemy.
Następnie mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką z dodatkiem cukru pudru, a na końcu z ubitymi na sztywna pianę białkami.
Masę wlewamy na kruche ciasto z rabarbarem.
ETAP 5:
Na warstwie serowej układamy łyżką mus rabarbarowy i wykałaczką robimy wzorki.
Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut.
Ciasto studzimy pozostawiając je po upieczeniu jeszcze przez 15 minut w piekarniku.