Sposób przygotowania:
Tort laskowy
Blaty :
Białka ubić z solą a pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier nie przerywając ubijania. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką a następnie dodać orzechy i ostrożnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować pięć okręgów o średnicy 23 cm i umieścić go na dużej formie. Wylać ciasto tak my masa zmieściła się w okręgach-wyrównać. ( można piec np. po dwa okręgi) . Piec w temp 170 stopni Celsjusza w trybie z termobiegiem przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krem waniliowy:
W rondelku zagotować mleko z wanilią i 100 g cukru. W małym rondelku zmiksować 100 ml mleka wraz z żółtkami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać to do gotującego się mleka z wanilią i gotować wszystko na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak by dotykała masy. Wystudzić.
Masło utrzeć z 30 g cukru i dodawać budyń łyżka po łyżce za każdym razem miksując do połączenia. Dodać rum i zmiksować.
Lukier:
Białko rozetrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Odłożyć dwie łyżki lukru i wymieszać z łyżeczką kakao.
Blat pierwszy ułożyć w tortownicy i posmarować 1/5 kremu przykryć drugim blatem. Czynności powtarzać do skończenia się blatów przy czym ostatni blat nie jest smarowany kremem z góry. Odstawić do stężenia na 2 h. Po tym czasie wyjąć z tortownicy tort i posmarować boki ostatnią częścią kremu. i obsypać zmielonymi orzechami. Ostatni blat posmarować lukrem a lukier kakaowy umieścić w rękawie cukierniczym i wykonać wzorki.
Smacznego :)
Białka ubić z solą a pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier nie przerywając ubijania. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką a następnie dodać orzechy i ostrożnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować pięć okręgów o średnicy 23 cm i umieścić go na dużej formie. Wylać ciasto tak my masa zmieściła się w okręgach-wyrównać. ( można piec np. po dwa okręgi) . Piec w temp 170 stopni Celsjusza w trybie z termobiegiem przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krem waniliowy:
W rondelku zagotować mleko z wanilią i 100 g cukru. W małym rondelku zmiksować 100 ml mleka wraz z żółtkami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać to do gotującego się mleka z wanilią i gotować wszystko na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak by dotykała masy. Wystudzić.
Masło utrzeć z 30 g cukru i dodawać budyń łyżka po łyżce za każdym razem miksując do połączenia. Dodać rum i zmiksować.
Lukier:
Białko rozetrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Odłożyć dwie łyżki lukru i wymieszać z łyżeczką kakao.
Blat pierwszy ułożyć w tortownicy i posmarować 1/5 kremu przykryć drugim blatem. Czynności powtarzać do skończenia się blatów przy czym ostatni blat nie jest smarowany kremem z góry. Odstawić do stężenia na 2 h. Po tym czasie wyjąć z tortownicy tort i posmarować boki ostatnią częścią kremu. i obsypać zmielonymi orzechami. Ostatni blat posmarować lukrem a lukier kakaowy umieścić w rękawie cukierniczym i wykonać wzorki.
Smacznego :)