Sposób przygotowania:
Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki
Pęczek młodego rabarbaru malinowego obieramy ze skórki i kroimy na drobno oraz mieszamy z jedną paczką cukru waniliowego.
Przesiewamy pół kilograma mąki z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy dwie czubate łyżki otrąb pszennych. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu oraz pół kostki masła, jeden cukier waniliowy, cztery łyżki cukru trzcinowego i około pół szklanki mleka.
Zagniatamy ciasto, które musimy podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część kładziemy na spód blaszki wysmarowanej olejem oraz wysypanej bułką tartą. Na to wykładamy wcześniej pokrojony rabarbar i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Ciasto u góry nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 45 min. do 1 godz.
Przesiewamy pół kilograma mąki z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy dwie czubate łyżki otrąb pszennych. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu oraz pół kostki masła, jeden cukier waniliowy, cztery łyżki cukru trzcinowego i około pół szklanki mleka.
Zagniatamy ciasto, które musimy podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część kładziemy na spód blaszki wysmarowanej olejem oraz wysypanej bułką tartą. Na to wykładamy wcześniej pokrojony rabarbar i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Ciasto u góry nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 45 min. do 1 godz.