anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto owocowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo delikatne ciasto, owoce można zastąpić poziomkami, czarną porzeczką lub winogronami. Najlepiej smakuje schłodzone

Ciasto owocowe z galaretką

Składniki:

Ciasto owocowe z galaretką

 

  • Biszkopt :
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa :
  • 1 l śmietanki 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki syropu owocowego

 

  • Jagody świeże lub mrożone 600 g
  • 3 op. galaretki owocowej 1 l wody

Sposób przygotowania:

Ciasto owocowe z galaretką
Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę zasypać cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z budyniem i z proszkiem. Delikatnie wymieszać i upiec 2 cienkie biszkopty. Masa Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody . Śmietankę ubić z cukrem i dodać na koniec sok i żelatynę dokładnie wymieszać . Galaretkę wymieszać w 1 l wody .Na biszkopt wyłożyć 1 część masy przyłożyć biszkoptem dać resztę masy wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.