Sposób przygotowania:
Ciasto owocowe z kruszonką
Dokładnie osączyć na sitku agrest i mandarynki.
CIASTO:
Wyłożyć masło i cukier do dużej miski. Wbić jajka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Wlać 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać składniki mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstego kremu. posmarować tłuszczem i oprószyć mąką blachę piekarnika. Wyłożyć ciasto, równomiernie wyrównać powierzchnię. Rozłożyć na cieście osączone owoce. KRUSZONKA:
Wymieszać w drugiej misce mąke z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuścić cały tłuszcz na patelni, dodać do pozostałych składników. Mieszać tak długo, aż powstanie kruszonka. Posypać kruszonką rozłożone na cieście owoce. Wstawić placek do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut w temp. 175 stop. C. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika. kroić, dopiero kiedy całkiem ostygnie. Podawać z bitą śmietaną.
CIASTO:
Wyłożyć masło i cukier do dużej miski. Wbić jajka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Wlać 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać składniki mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstego kremu. posmarować tłuszczem i oprószyć mąką blachę piekarnika. Wyłożyć ciasto, równomiernie wyrównać powierzchnię. Rozłożyć na cieście osączone owoce. KRUSZONKA:
Wymieszać w drugiej misce mąke z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuścić cały tłuszcz na patelni, dodać do pozostałych składników. Mieszać tak długo, aż powstanie kruszonka. Posypać kruszonką rozłożone na cieście owoce. Wstawić placek do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut w temp. 175 stop. C. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika. kroić, dopiero kiedy całkiem ostygnie. Podawać z bitą śmietaną.