jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto pieczone w kokilkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mini ciasto z borówkami i malinami upiekłam w kokilkach. Było bardziej ekonomiczne bez krojenia. Upieczone można posypać cukrem pudrem.

Ciasto pieczone w kokilkach Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto pieczone w kokilkach

 

  • mąka 2,5 szklanki
  • mleko kokosowe 1 szklanka
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • masło 120 g
  • borówki amerykańskie 1 szklanka
  • maliny 1 szklanka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto pieczone w kokilkach
Jajka wybić do miseczki i rozbełtać widelcem lub trzepaczką, wlać roztopione masło wystudzone i mleko kokosowe, wymieszać. W drugim naczyniu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy. Dołożyć owoce i wymieszać, połączyć mąkę z masą płynną z drugiej miseczki, wymieszać i przekładać do wysmarowanych i posypanych bułką tartą kokilek.

Posypać kruszonką z mąki cukru i masła. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 15- 20 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Ciasto pieczone w kokilkach
Jajka wybić do miesaczki i rozbełtać trzepaczką
Ciasto pieczone w kokilkach
do drugiej miseczki wsypać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia
Ciasto pieczone w kokilkach
Wlać do jajek masło rozpuszczone chłodne i mleko
Ciasto pieczone w kokilkach
wymieszać z mąką zawartość płynną z miseczki drugiej
Ciasto pieczone w kokilkach
Dodać owoce i włożyć do kokilek,piec w piekarniku około 25-20 minut 190 stopniach
Ciasto pieczone w kokilkach
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem