Sposób przygotowania:
Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbaremCiasto:
Do miski dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać kawałki masła i rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
*do ciasta można dodać więcej masła. Ja dodałam tyle i uważam że wystarczy.
Ciasto jest twardsze od tego na dużej ilości masła, ale budyń wystarczająco go "zmiękcza". Ilość tłuszcz zależy od Was.
ETAP 2:
Do ciasta dodać żółtko i ponownie wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać na gładkie jednolite ciasto.
ETAP 3:
Wyrobione ciasto rozwałkować na płat o grubości około 5 mm. Formę do tarty lub tortownice o średnicy 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciasto.
Przykryć go papierem, obciążyć fasola i piec w 170 st około 20 minut.
Budyń:
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przełożyć do pojemnika blendera , dodać 1 łyżkę cukru i zmiksować.
Następnie dodać białko i jajko i wymieszać trzepaczką.
Ugotowany budyń zdjąć z ognia i partami dodawać zmiksowane truskawki, dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Gorący budyń wylać na gorące ciasto. Ułożyć pokrojone łodygi rabarbaru ( wcześniej je umyć, osuszyć i obrać). Wstawić do piekarnika na kolejne 12-15 minut.
Wyjąć, ostudzić na kratce i przez 2 godziny schłodzić w lodówce. Smacznego!
* budyniu wyszło ciut za dużo i nie cały zmieścił się w cieście na tarce, ale wlałam resztę do foremek na muffinki, włożyłam po truskawce i również zapiekłam 12 minut.
SylaUla