monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 145
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezbyt skomplikowana tarta na bazie gotowego budyniu i zmiksowanych truskawek. Dzieło wieńczą łodygi rabarbaru, które przełamują słodycz całej tarty, zapraszam:)

Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbarem

 

  • Ciasto:
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 25 g cukru pudru ( ja dałam ksylitol)
  • 35 g masła
  • 25 ml zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbarem

Ciasto:

Do miski dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać kawałki masła i rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

*do ciasta można dodać więcej masła. Ja dodałam tyle i uważam że wystarczy.

Ciasto jest twardsze od tego na dużej ilości masła, ale budyń wystarczająco go "zmiękcza". Ilość tłuszcz zależy od Was.

ETAP 2:

Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbarem
do mąki i masła dodać jajko i wymieszać

Do ciasta dodać żółtko i ponownie wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać na gładkie jednolite ciasto.

ETAP 3:

Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbarem
rozwałkowane ciasto wyłożyć do formy i wyklepać

Wyrobione ciasto rozwałkować na płat o grubości około 5 mm. Formę do tarty lub tortownice o średnicy 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciasto.

Przykryć go papierem, obciążyć fasola i piec w 170 st około 20 minut.

Budyń:

Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbarem
do gorącego budyniu dodać truskawki

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Umyte i pozbawione szypułek truskawki przełożyć do pojemnika blendera , dodać 1 łyżkę cukru i zmiksować.

Następnie dodać białko i jajko i wymieszać trzepaczką.

Ugotowany budyń zdjąć z ognia i partami dodawać zmiksowane truskawki, dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Tarta z budyniem truskawkowym i rabarbarem
na ciasto wylać budyń ułożyć rabarbar i zapiec

Gorący budyń wylać na gorące ciasto. Ułożyć pokrojone łodygi rabarbaru ( wcześniej je umyć, osuszyć i obrać). Wstawić do piekarnika na kolejne 12-15 minut.

Wyjąć, ostudzić na kratce i przez 2 godziny schłodzić w lodówce. Smacznego!


* budyniu wyszło ciut za dużo i nie cały zmieścił się w cieście na tarce, ale wlałam resztę do foremek na muffinki, włożyłam po truskawce i również zapiekłam 12 minut.