Sposób przygotowania:
Ciasto z owocami i rabarbarem
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, żółtka, śmietanę, aromat cytrynowy, cukier z wanilią i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
Do garnka wsypać cukier, dodać rabarbar, cukier z wanilią i mieszając podgrzewać aż rabarbar puści sok, wyłożyć na sito, osączyć. Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x23 cm.
Posypać pokruszonymi herbatnikami, wyłożyć rabarbar, maliny i pokrojone brzoskwinie.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić wałkiem do kratkowania. Ułożyć na owoce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 40-45 minut.
Do garnka wsypać cukier, dodać rabarbar, cukier z wanilią i mieszając podgrzewać aż rabarbar puści sok, wyłożyć na sito, osączyć. Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x23 cm.
Posypać pokruszonymi herbatnikami, wyłożyć rabarbar, maliny i pokrojone brzoskwinie.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić wałkiem do kratkowania. Ułożyć na owoce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 40-45 minut.