Sposób przygotowania:
Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofiiWykonanie:
Najpierw robimy biszkopt:
Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę.
Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto biszkoptowe.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę.
Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy. Obsypujemy czekolada kolorowa i robimy napis z rozpuszczonego kajmaku z masłem.
zbysiowa
lalunia