lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś mamy dzień mamy my nasze mamy kochamy jeśli na dzień mamy ten torcik damy to pięknie wyznamy że mamę uwielbiamy! Tak jakoś mi się zrymowało :)

Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofii

Składniki:

  • Biszkopt:
  • jaja 5 szt
  • mąka tortowa 7 łyżek
  • cukier 2 łyżki

 

  • Dodatkowo:
  • śmietana 30% 500 ml
  • mascarpone 500 g
  • cukier 2 łyżki
  • wiórka z czekolady zielone 100 g
  • wiórka z czekolady różowe 50 g
  • kajmak 2 łyżki
  • masło 1 łyżka

 

  • Poncz:
  • sok z cytryny
  • przegotowana woda ciepła
  • cukier 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofii

Wykonanie:

Najpierw robimy biszkopt:
Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę.
Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto biszkoptowe.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę.
Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy. Obsypujemy czekolada kolorowa i robimy napis z rozpuszczonego kajmaku z masłem.

Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofii
Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość)
Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofii
Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę.
Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofii
Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy .
Dzień Mamy -Tort śmietanowo tofii
Obsypujemy czekolada kolorowa i robimy napis z rozpuszczonego kajmaku z masłem.

Tagi:

tort ciasto