Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Gdy nie mamy czasu, żeby upiec tradycyjny makowiec możemy upiec oto taki piegusek, którego dopełnieniem będzie lukier i pyszne owoce kandyzowane. Takie ciasto z powodzeniem możemy upiec na świąteczny stół.

Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami

Składniki:

Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół szklanki suchego zmielonego maku
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • cukier puder ( kilka łyżek)
  • 5 dag kandyzowanych owoców ( mieszanki keksowej )

Sposób przygotowania:

Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodajemy mak i chwilę ucieramy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie pianę delikatnie mieszamy z ciastem.

2. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i kroimy w kwadraty.

3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.

4. Lukrem polewamy pokrojone w kostki ciasto, lukier powinien trochę spływać z kostek. Na koniec dekorujemy je owocami kandyzowanymi i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie podajemy.

Rady: Ja kupiłam gotowy suchy mielony mak. Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.