Sposób przygotowania:
Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodajemy mak i chwilę ucieramy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie pianę delikatnie mieszamy z ciastem.
2. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i kroimy w kwadraty.
3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
4. Lukrem polewamy pokrojone w kostki ciasto, lukier powinien trochę spływać z kostek. Na koniec dekorujemy je owocami kandyzowanymi i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie podajemy.
Rady: Ja kupiłam gotowy suchy mielony mak. Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.
2. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i kroimy w kwadraty.
3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
4. Lukrem polewamy pokrojone w kostki ciasto, lukier powinien trochę spływać z kostek. Na koniec dekorujemy je owocami kandyzowanymi i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie podajemy.
Rady: Ja kupiłam gotowy suchy mielony mak. Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.