migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Piegusek z kremem waniliowym i bananami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Nazbierało mi się trochę białek więc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho.

Piegusek z kremem waniliowym i bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegusek z kremem waniliowym i bananami

piegusek

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak tarty
  • 125 g masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki

  • 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka)
  • mleko i cukier do ugotowania budyniu
  • 100 ml likieru o smaku waniliowym
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 galaretki , u mnie agrestowe
  • 3 banany

Sposób przygotowania:

Piegusek z kremem waniliowym i bananami
Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mak, zmiksować aby składniki się połączyły.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i wysypać tartą bułką. Do przygotowanej blaszki przełożyć masę.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35-34 minut, do suchego patyczka. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia.

Ugotować budyń z dodatkiem cukru i odstwić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki aby krem nieco zesztywniał.

Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.
Piegusek z kremem waniliowym i bananami
Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier.
Piegusek z kremem waniliowym i bananami
Potem dodać mak, zmiksować aby składniki się połączyły.
Piegusek z kremem waniliowym i bananami
Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń.
Piegusek z kremem waniliowym i bananami
Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką.