SUPERPRZEPIS

Pijak z kulkami kokosowymi

  • 2
  • bietka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pijak z kulkami kokosowymi Więcej zdjęć (5)

Ciasto trochę pracochłonne, ale za to efekt jest potem doskonały. Ciasto idealne do kawy na każdą imprezę.

Składniki:

Pijak z kulkami kokosowymi

 

  • Biszkopty kakaowe :
  • 8 jajek
  • 30 dkg cukru
  • 25 dkg mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

  • Masa z kaszy mannej:
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • pół szklanki wódki

 

  • Masa kokosowa:
  • 15 dkg kokosu
  • 15 dkg cukru
  • pół szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Pijak z kulkami kokosowymi
Kaszę manną zalewamy wódką, mieszamy i pozostawiamy na około 3 godziny. Biszkopty kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na sam koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w temp 180 stopni.Kokos, cukier i mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę, dodajemy po łyżce kaszy i kokosu, dobrze rozcieramy. Przekładamy: placek kakaowy smarujemy połową masy, na masie układamy kulki kokosowe, rozsmarowujemy pozostałą masę, przekładamy drugim plackiem kakaowym. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Pijak z kulkami kokosowymi
Kaszę manną zalewamy wódką, mieszamy i pozostawiamy na około 3 godziny.
Pijak z kulkami kokosowymi
Kokos, cukier i mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Pijak z kulkami kokosowymi
placek kakaowy smarujemy połową masy, na masie układamy kulki kokosowe.
Pijak z kulkami kokosowymi
r Rozsmarowujemy pozostałą masę, przekładamy drugim plackiem kakaowym.