SUPERPRZEPIS

Czekoladowy pijak z wiśniami

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Czekoladowy pijak z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Świąteczny czas bez dobrego ciasta? Wręcz niemożliwe. Mega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto.
Polecam na świąteczny stół.

Składniki:

Czekoladowy pijak z wiśniami

 

  • Blacha 25/30 cm
  • Ciasto:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 150 ml mleka
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ płaskiej łyżeczki sody

 

  • Krem czekoladowy:
  • 1 litr śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 wafelki Prince polo

 

  • Poncz:
  • ½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki
  • 50 ml przegotowanej wody

 

  • Wierzch:
  • 1 słoik wiśni drylowanych w syropie
  • 1 wafel Prince polo

Sposób przygotowania:

Czekoladowy pijak z wiśniami

Ciasto

Czekoladowy pijak z wiśniami
jajka miksujemy z brązowym cukrem na puch

Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy.

ETAP 2:

Czekoladowy pijak z wiśniami
dodajemy mąkę z kakao wylewamy do blaszki

Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Zimne wkładamy ponownie do blaszki.Skrapiamy ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.

ETAP 3:

Czekoladowy pijak z wiśniami
galaretki rozrabiamy w 800 ml gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.

ETAP 4:

Czekoladowy pijak z wiśniami
w trakcie robimy czekoladowy krem przekładamy ciasto

Czekoladowy krem:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
Kremówkę ubijamy na lekko sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kakao, miksujemy.


Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na kakaowym cieście.

ETAP 5:

Czekoladowy pijak z wiśniami
na czekoladowy krem wylewamy galaretkę przykrywamy kremem

Na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała.

ETAP 6:

Czekoladowy pijak z wiśniami
wciskamy w krem wisnie posypujemy pokruszonymi wafelkami

Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo.


Włożyć na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków!