Sposób przygotowania:
Czekoladowy pijak z wiśniamiCiasto
Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy.
ETAP 2:
Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Zimne wkładamy ponownie do blaszki.Skrapiamy ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.
ETAP 3:
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
ETAP 4:
Czekoladowy krem:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
Kremówkę ubijamy na lekko sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kakao, miksujemy.
Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na kakaowym cieście.
ETAP 5:
Na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała.
ETAP 6:
Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo.
Włożyć na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków!
SylaUla
2milutka
Dziękuję !
marietta
Jagodowa