Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - śliwkowyETAP 1:
Śliwki myjemy, przekrajamy na połówki, usuwamy pestki. Wypestkowane śliwki umieszczamy w garnku o grubym dnie, posypujemy cukrem, smażymy ok. 40 minut, co ok. 5 minut mieszając. Po 40 minutach śliwki blendujemy, gotujemy jeszcze 30 minut. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz kakao, gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.
Gotową masę studzimy i dzielimy na dwie części: 1/4 i 3/4.
Śliwki suszone zalewamy wódką i odstawiamy.
ETAP 2:
Śliwki suszone wyjmujemy z wódki, kroimy na kawałki.
Masło ucieramy na puch.
Większą część (3/4) kremu czekoladowo - śliwkowego miksujemy z mascarpone i utartym masłem. Dolewamy łyżkę wódki, miksujemy.
ETAP 3:
Do masy dodajemy "pijane śliwki" suszone, mieszamy.
Obie masy czekoladowo - śliwkowe wstawiamy do lodówki i porządnie schładzamy.
ETAP 4:
Pieczemy biszkopt.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, małymi porcjami dodajemy do masy jajecznej, mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy lub formy silikonowej, pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut) w 175 st. C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
ETAP 5:
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy herbatą z alkoholem.
ETAP 6:
Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy krem czekoladowo - śliwkowy bez masła.
ETAP 7:
Na masie czekoladowo - śliwkowej rozsmarowujemy część masy czekoladowo - śliwkowo - maślanej, dookoła układamy borówki, kładziemy drugi blat biszkoptu. Rozsmarowujemy kolejną porcję kremu czekoladowo - śliwkowo - maślanego, kładziemy trzeci blat. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem czekoladowo - śliwkowo - maślanym. Tort dekorujemy wedle uznania - ja obłożyłam tort kawałkami śliwek, wierzch posypałam wiórkami kokosowymi, udekorowałam borówkami, malinami i listkami mięty.
SylaUla