Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Tort czekoladowo - śliwkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kakaowy biszkopt przełożony dżemem i kremem czekoladowo-śliwkowym z dodatkiem "pijanych śliwek", a do tego garść owoców lata i wiórki kokosowe - całość tworzy przepyszny tort.

Tort czekoladowo - śliwkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort czekoladowo - śliwkowy

Na biszkopt:

Na kremy czekoladowo - śliwkowe:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 30 dag cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g kakao
  • 250 g mascarpone
  • 80 g masła
  • 100 g śliwek suszonych
  • 3/4 szklanki wódki

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
  • borówki, śliwki i inne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - śliwkowy

ETAP 1:

Tort czekoladowo - śliwkowy
Ze śliwek przygotowujemy kremy czekoladowo - śliwkowe

Śliwki myjemy, przekrajamy na połówki, usuwamy pestki. Wypestkowane śliwki umieszczamy w garnku o grubym dnie, posypujemy cukrem, smażymy ok. 40 minut, co ok. 5 minut mieszając. Po 40 minutach śliwki blendujemy, gotujemy jeszcze 30 minut. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz kakao, gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.

Gotową masę studzimy i dzielimy na dwie części: 1/4 i 3/4.
Śliwki suszone zalewamy wódką i odstawiamy.

ETAP 2:

Tort czekoladowo - śliwkowy
Większą część kremu śliwkowo - czekoladowego miksujemy z mascarpone i masłem

Śliwki suszone wyjmujemy z wódki, kroimy na kawałki.
Masło ucieramy na puch.
Większą część (3/4) kremu czekoladowo - śliwkowego miksujemy z mascarpone i utartym masłem. Dolewamy łyżkę wódki, miksujemy.

ETAP 3:

Tort czekoladowo - śliwkowy
Do kremu czekoladowo - śliwkowego dodajemy

Do masy dodajemy "pijane śliwki" suszone, mieszamy.
Obie masy czekoladowo - śliwkowe wstawiamy do lodówki i porządnie schładzamy.

ETAP 4:

Tort czekoladowo - śliwkowy
Pieczemy biszkopt kakaowy

Pieczemy biszkopt.

Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, małymi porcjami dodajemy do masy jajecznej, mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy lub formy silikonowej, pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut) w 175 st. C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

ETAP 5:

Tort czekoladowo - śliwkowy
Biszkopt kroimy na 3 blaty, nasączamy

Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy herbatą z alkoholem.

ETAP 6:

Tort czekoladowo - śliwkowy
Biszkopt przekładamy kremami czekoladowo - śliwkowymi

Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy krem czekoladowo - śliwkowy bez masła.

ETAP 7:

Tort czekoladowo - śliwkowy

Na masie czekoladowo - śliwkowej rozsmarowujemy część masy czekoladowo - śliwkowo - maślanej, dookoła układamy borówki, kładziemy drugi blat biszkoptu. Rozsmarowujemy kolejną porcję kremu czekoladowo - śliwkowo - maślanego, kładziemy trzeci blat. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem czekoladowo - śliwkowo - maślanym. Tort dekorujemy wedle uznania - ja obłożyłam tort kawałkami śliwek, wierzch posypałam wiórkami kokosowymi, udekorowałam borówkami, malinami i listkami mięty.