SUPERPRZEPIS

Japoński makowiec z pijaną śliwką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Japoński makowiec z pijaną śliwką Więcej zdjęć (3)

Makowiec japoński to jeden z moich ulubionych. Zazwyczaj wykończony jest czekoladową polewą. Osobiście polecam nieco bogatszą jego odsłonę. Jako, że uwielbiam ciasta mocno alkoholowe wykończyłam go śliwkami nasączonymi alkoholem.

Składniki:

Japoński makowiec z pijaną śliwką

MAKOWIEC

  • 500 gram maku,
  • 500 gram cukru pudru,
  • 700 gram jabłek,
  • 11 łyżek kaszy manna,
  • 11 jajek,
  • 250 gram masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olejek migdałowy na zapach,
  • Około 0,5-3/4 szklanki bakalii

MASA CZEKOLADOWA

  • ¾ kostki masła,
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 gram deserowej czekolady.

WYKOŃCZENIE

  • Około 500 gram śliwki kalifornijskiej,
  • Alkohol do zalania,
  • 1 czekolada mleczna,
  • 1,5 czekolady deserowej,
  • Około ¼ szklanki śmietanki

Sposób przygotowania:

Japoński makowiec z pijaną śliwką

MAKOWIEC:

Japoński makowiec z pijaną śliwką
W misce umieszczamy żółtka, masło oraz cukier

Mak zaparzamy. Gotowy odsączamy i studzimy. Zimny mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2

Japoński makowiec z pijaną śliwką
Starte jabłka łączymy z masą makową

Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich masło oraz cukier puder. Całość ucieramy na puch. Do puszystej masy dodajemy porcjami mak. W dalszej kolejności dodajemy olejek migdałowy oraz jabłka.

ETAP 3

Japoński makowiec z pijaną śliwką
Ubite białka łączymy z masą makową

Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami oraz bakaliami. Masę makową wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto pieczemy w 180°C około 60 minut. Upieczone studzimy.

ETAP 4

Japoński makowiec z pijaną śliwką
nasączone alkoholem owoce wykładamy na masę czekoladową

MASA:


Jajko ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy ubite jajko. Na koniec do całość dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Gotową masę wykładamy na zimny makowiec.


WYKOŃCZENIE:


Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy alkoholem (u mnie pół na pól: wódka i spirytus). Tak przygotowane śliwki odstawiamy na noc.


Przed wyłożeniem na ciasto owoce dokładnie odsączamy na gęstym sicie.
Odsączone wykładamy na masę czekoladową.

ETAP 5

Japoński makowiec z pijaną śliwką
Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch ciasta

W rondelku rozpuszczamy czekolady z niewielkim dodatkiem śmietanki. Płynną polewamy wierzch śliwek. Ciasto schładzamy, by czekolada zastygła. Gotowe.