Sposób przygotowania:
Japoński makowiec z pijaną śliwkąMAKOWIEC:

Mak zaparzamy. Gotowy odsączamy i studzimy. Zimny mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 2

Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich masło oraz cukier puder. Całość ucieramy na puch. Do puszystej masy dodajemy porcjami mak. W dalszej kolejności dodajemy olejek migdałowy oraz jabłka.
ETAP 3

Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami oraz bakaliami. Masę makową wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto pieczemy w 180°C około 60 minut. Upieczone studzimy.
ETAP 4

MASA:
Jajko ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy ubite jajko. Na koniec do całość dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Gotową masę wykładamy na zimny makowiec.
WYKOŃCZENIE:
Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy alkoholem (u mnie pół na pól: wódka i spirytus). Tak przygotowane śliwki odstawiamy na noc.
Przed wyłożeniem na ciasto owoce dokładnie odsączamy na gęstym sicie.
Odsączone wykładamy na masę czekoladową.
ETAP 5

W rondelku rozpuszczamy czekolady z niewielkim dodatkiem śmietanki. Płynną polewamy wierzch śliwek. Ciasto schładzamy, by czekolada zastygła. Gotowe.