czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto Kinder Pingui

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo smaczne ciasto o kuszącej nazwie, nie za słodkie, w sam raz. Dzieci sie nim zajadają;) Dorośli zresztą też!

Ciasto Kinder Pingui

Składniki:

Ciasto Kinder Pingui

Biszkopt:

Krem:

  • 500ml śmietanki 30%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • laska wanilii.

Polewa:

  • 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,
  • 50g masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania:

Ciasto Kinder Pingui
1. Białka oddzielić od żółtej i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie, ubijając na wolnych obrotach, dodawać kolejno żółtka na przemian z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, olej i mleko, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy o wym. 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, Następnie dodać serek mascarpone i ubijać krótko, do połączenia się składników. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami kremu, po czym dodać ją do reszty kremu. Krótko zmiksować.

3. Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wylać połowę tężejącej polewy, po czym ciasto schłodzić. Następnie polewę pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem ciasta i polać resztą polewy.

Ciasto schłodzić.