dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto Piotrusia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne ciasto na upalne dni.

Ciasto Piotrusia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Piotrusia

 

  • 400 g malin
  • 2 śnieżki
  • 1 szkl mleka
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 2 opakowanie herbatników
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki o różnych smakach

Sposób przygotowania:

Ciasto Piotrusia
Jedną galaretkę (w moim przypadku z czarnej porzeczki) rozpuszcamy w 1 szkl gorącej wody i studzimy. Zimną dokładnie mieszamy z serkiem i wylewamy do tortownicy wyłożonej herbatnikami. Schładzamy. Śnieżki miksujemy z mlekiem na gładką masę, dodajemy ostudzoną żelatynę (ropuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody) i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy większą ilość wypłukanych i osuszonych malin i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na stężałą galaretkę porzeczkową. Schładzamy. Drugą galaretkę (ja użyłam cytrynowej) ropuszczamy w 500 ml gorącej wody i studzimy. Pozostałę maliny układamy na dobrze ścietej masie śnieżkowej i zalewamy tężęjącą galaretką. Schładzamy. Smacznego.
Ciasto Piotrusia
Maliny delikatnei płuczemy i dokładanie osuszamy.
Ciasto Piotrusia
Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z serkiem.
Ciasto Piotrusia
Śnieżki dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem.
Ciasto Piotrusia
Ciasto dokładnie schładzamy aby było dobrze ściętę.