agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Ciasto - Pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to może nie ma zbyt smacznej nazwy która by zachwycała ale jest na prawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Ciasto - Pleśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto - Pleśniak

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • dżem najlepiej porzeczkowy

Sposób przygotowania:

Ciasto - Pleśniak
Wszystkie składniki oprócz kakao połączyć ze sobą. Ciasto podzielić na 3 części. Tylko do 2 z nich dodać kakao. Z białek ubić pianę na sztywno. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Na dno położyć ciasto białe. Następnie wysmarować dżemem. Pokruszyć ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłożyć pianę z białek i znowu pokruszyć ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Zrobić kakaową polewę. Smacznego
Ciasto - Pleśniak
ciasto podzielić na 3 części tylko do 2 części dodać kakao
Ciasto - Pleśniak
Na spód wyłożyć ciasto białe a na nie dżem najlepjei porzeczkowy
Ciasto - Pleśniak
Na dżem zetrzeć na tarce jedną z części ciasta ciemnego
Ciasto - Pleśniak
Na starte ciemne ciasto wyłożyć ubite białka i zetrzeć drugą część ciemnego ciasta