bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Pleśniak ze świeżymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto pleśniak ze świeżymi owocami

Pleśniak ze świeżymi porzeczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pleśniak ze świeżymi porzeczkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 kostka masła (250g)
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 100 g jagód
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pleśniak ze świeżymi porzeczkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść z miękkim masłem i żółtkami. . Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( u mnie 23x21). Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć dno formy. Zapiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć i posypać porzeczkami i jagodami. Owoce przykryć ubitą pianą. Wierzch posypać startą drugą częścią ciasta. Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pleśniak ze świeżymi porzeczkami
Pyszne ciasto ze świezymi jagodami i porzeczkami
Pleśniak ze świeżymi porzeczkami
owocowe ciasto pleśniak z porzeczkami

Tagi:

jajko jajka