SUPERPRZEPIS

Pleśniak porzeczkowo-morelowy

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Pleśniak porzeczkowo-morelowy Więcej zdjęć (5)

Spodobał mi się pleśniak Edytki, więc postanowiłam upiec, choć wprowadziłam lekkie zmiany. Nigdy pleśniaka nie piekłam tym bardziej się skusiłam i się nie zawiodłam.

Składniki:

Pleśniak porzeczkowo-morelowy

 

  • CIASTO :
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3,5 szk mąki tortowej
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 szczypta soli

 

  • MASA BIAŁKOWA :
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 kisiel pomarańczowy z cukrem
  • odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego

 

  • DODATKOWO :
  • 350 ml dżemu z czarnej porzeczki ( domowego ale może być kupny )
  • 3 - 4 morele

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak porzeczkowo-morelowy
Przygotować robot z nożami do siekania. W misce robota umieścić wszystkie składniki na ciasto i siekać aż się połączą. Potem wyłożyć je na blat, szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem formę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto rozrywając na kawałki rozłożyć po całej blaszce. Ciasto lekko uklepać w formie nie zostawiając prześwitów. Na cieście rozsmarować dżem a na dżem rozłożyć morele pozbawione pestek i pokrojone na kawałki. Białka ubić mikserem, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać cukier a gdy wmiksuje się w pianę wsypać kisiel i dodać barwnik i mieszać aż się połączą z pianą. Potem pianę wyłożyć na dżem i morele, rozsmarować ją ale nierówno bo po upieczeniu ciasto będzie ładnie się prezentować. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 45 minut. Upieczone wystudzić. 
Pleśniak porzeczkowo-morelowy
Etap 1 przygotowanym ciastem wylepić blaszkę
Pleśniak porzeczkowo-morelowy
Etap 2 potem rozsmarować dżem i dodać morele
Pleśniak porzeczkowo-morelowy
Etap 3 Następnie wyłożyć pianę z białek na dżem i owoce
Pleśniak porzeczkowo-morelowy
Etap 4 ciasto upiec a potem wystudzić i zajadać

Tagi:

ciasto domowe