Sposób przygotowania:
Pleśniak porzeczkowo-morelowy
Przygotować robot z nożami do siekania. W misce robota umieścić wszystkie składniki na ciasto i siekać aż się połączą. Potem wyłożyć je na blat, szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem formę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto rozrywając na kawałki rozłożyć po całej blaszce. Ciasto lekko uklepać w formie nie zostawiając prześwitów. Na cieście rozsmarować dżem a na dżem rozłożyć morele pozbawione pestek i pokrojone na kawałki. Białka ubić mikserem, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać cukier a gdy wmiksuje się w pianę wsypać kisiel i dodać barwnik i mieszać aż się połączą z pianą. Potem pianę wyłożyć na dżem i morele, rozsmarować ją ale nierówno bo po upieczeniu ciasto będzie ładnie się prezentować. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 45 minut. Upieczone wystudzić.
![Pleśniak porzeczkowo-morelowy Pleśniak porzeczkowo-morelowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/plesniak-porzeczkowo-morelowy-292926.jpg)
![Pleśniak porzeczkowo-morelowy Pleśniak porzeczkowo-morelowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/plesniak-porzeczkowo-morelowy-292927.jpg)
![Pleśniak porzeczkowo-morelowy Pleśniak porzeczkowo-morelowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/plesniak-porzeczkowo-morelowy-292928.jpg)
![Pleśniak porzeczkowo-morelowy Pleśniak porzeczkowo-morelowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/plesniak-porzeczkowo-morelowy-292929.jpg)
Magdalenaa
zewa
Dziękuję. Tak jest smaczne a najlepsze jeszcze letnie :)