aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Ciasto podwójnie czekoladowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Orzeźiwjące, zimne, czekoladowe ciasto ze słonym serkiem, który dodatkowo pobudza zmysły

Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki:

Ciasto podwójnie czekoladowe

 

  • ciasto czekoladowe ciemne
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • masa serowo-czekoladowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto podwójnie czekoladowe
ciasto czekoladowe ciemne Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku i łyżce mąki, każdorazowo miksując dokładnie. Dodajemy proszek do pieczenia, miksujemy. Cały czas miksując wlewamy powli rozpuszczoną czekoladę. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej paiperem do pieczenia, w temperaturze 170 stC, około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ważne jest, aby nie "przepiec" tego ciasta. Studzimy. masa serowo-czekoladowa Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serki kozie twarogowe, miksujemy dokładnie i powoli wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Masę rozkładamy równomiernie na cieście czekoladowym i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto przechowuję w lodówce, smakuje rewelacyjnie kiedy jest bardzo zimne. Słone serki podkreślają smak czekolady.