krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

ciasto półfrancuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto piec 25minut w tęperaturze 200 stopni nakłówać widelcem

ciasto półfrancuskie

Składniki:

ciasto półfrancuskie

 

  • 50dag. mąki
  • 15dag. masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany
  • cukier waniljowy

 

Sposób przygotowania:

ciasto półfrancuskie
Wsypać mąkę do miski dodać 3/4 szklanki cukru pudru,cukier waniljowy proszek do pieczenia i wymieszać następnie dodać masło posiekać nożem pośrodku zrobić dołek wlać żółtka rozmieszać ze śmietaną i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie części jedną rozwałkować włożyć do wysmarowanej i wysypanej tortownicy ponakłówać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec 25 minut w tęperaturze 200 stopni na jasnozłoty kolor.Powyjęciu z piekarnika rozsmarować marmolade i przykryć rozwałkowaną drugą częścią,nakuć widelcem i wstawić do gorącego pieca, pic 25 minut w180stopniach, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować