Sposób przygotowania:
Ciasto ptysiowe
Mąkę i sól rozsypać na kawałku pergaminu.
Masło z wodą włożyć do rondelka, lekko podgrzać, aż masło zacznie się topić, następnie doprowadzić do wrzenia. Nie pozwolić, by masa się zagotowała przed rozpuszczeniem masła.
Zdjąć rondelek z ognia i natychmiast dodać całą mąkę. Ubijać drewnianą łyżką lub ręcznym mikserem, aż powstanie gładka kula odchodząca od brzegów naczynia. Nie ubijać zbyt mocno, żeby ciasto nie stało się nazbyt oleiste.
Odstawić na 2 min, by ostygnęło. Stopniowo dodawać jaja, z każdym razem mocno ubijając. Kontynuować ubijanie, aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Ciasto powinno być na tyle miękkie, by delikatnie spadać z łyżki. Zużyć od razu albo dokładnie przykryć i trzymać w lodówce.
Masło z wodą włożyć do rondelka, lekko podgrzać, aż masło zacznie się topić, następnie doprowadzić do wrzenia. Nie pozwolić, by masa się zagotowała przed rozpuszczeniem masła.
Zdjąć rondelek z ognia i natychmiast dodać całą mąkę. Ubijać drewnianą łyżką lub ręcznym mikserem, aż powstanie gładka kula odchodząca od brzegów naczynia. Nie ubijać zbyt mocno, żeby ciasto nie stało się nazbyt oleiste.
Odstawić na 2 min, by ostygnęło. Stopniowo dodawać jaja, z każdym razem mocno ubijając. Kontynuować ubijanie, aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Ciasto powinno być na tyle miękkie, by delikatnie spadać z łyżki. Zużyć od razu albo dokładnie przykryć i trzymać w lodówce.
misia14
Pawelas1990
misia14
Pawelas1990