kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Ciasto ptysiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wodę z solą i margaryna wlać dao rondelka - zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną, z powrotem postawić na

Ciasto ptysiowe

Składniki:

Ciasto ptysiowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ptysiowe
ogniu, ciasto ucierać drewnianą łyżką. Rozbijać grudki mąki. Wyrabiać aż będzie gładkie i lśniące. Rondelek zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Przez cały czas ucierając dodawać po jednym jajku aż ciasto będzie zupełnie zimne. Do zimnego ciasta dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz wyrobić. Blachę wyłożyć folia i wysmarować oliwą - ciasto przełożyć do szprycy i wyciska ciasto na blaszkę. Piec w temp 180 C ok 15 minut zrumienione i wystudzone delikatnie przekrajać na pół.

Tagi:

jajko jajka