akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Rafaello bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ekspresowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach bądź słonych krakersach. Bezproblemowe, gotowe w kilka minut. W smaku intensywnie kokosowe i bardzo delikatnie. W kremie czuć białą czekoladę, która świetnie współgra z wiórkami kokosowymi. Polecam!

Rafaello bez pieczenia

Składniki:

Rafaello bez pieczenia

Krem Rafaello

  • 1 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo

  • około 500 g herbatników lub solonych krakersów
  • kilka łyżek wiórków kokosowych do obsypania ciasta

Sposób przygotowania:

Rafaello bez pieczenia

Krem Rafaello

900 ml mleka zagotować z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W międzyczasie białą czekoladę drobno posiekać, a żółtka krótko zmiksować mikserem z budyniami i pozostałym mlekiem (100 ml) Mieszankę wlać do gorącego mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia kremu. Następnie zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną białą czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia.

ETAP 2:

Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na dnie poukładać pierwszą warstwę herbatników/krakersów i przykryć ją 1/3 jeszcze ciepłego kremu kokosowego. Czynność powtórzyć dwukrotnie (tak, by były 3 warstwy herbatników/krakersów i 3 warstwy kremu) Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić minimum 2 godziny w lodówce, by krem zgęstniał, a herbatniki zmiękły. Smacznego!