Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Torcik bez pieczenia na chrupiącym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo słodki i bardzo pyszny torcik. Torcik bez pieczenia, więc doskonałe rozwiązanie dla osób nie lubiących piec lub nie mających piekarnika. Chrupiący spód z białej czekolady i płatków kukurydzianych, do tego śmietanka kremówka i galaretka.

Torcik bez pieczenia na chrupiącym spodzie

Składniki:

Torcik bez pieczenia na chrupiącym spodzie

Spód:

Krem:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • półtorej szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Torcik bez pieczenia na chrupiącym spodzie
1. Zaczynamy od galaretki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, zimną wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wsypujemy do niej płatki kukurydziane i dokładnie mieszamy. Chrupiącą masę na spód wykładamy na papier do pieczenia o średnicy około 20 cm. Wstawiamy do lodówki do stężenia, myślę, że jakieś 30 minut wystarczy. Spód możemy zdjąć ostrożnie z papieru, uważamy żeby się nie połamał, najlepiej podważ go ostrym ciepłym nożem, można go zanurzyć w gorącej wodzie i osuszyć.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią płynną dodajemy do ubitej śmietanki i szybko miksujemy.

4. Śmietankę wykładamy na chrupiący spód i od razu wykładamy galaretkę pokrojoną w kostkę, tak żeby nawet lekko ją wcisnąć w śmietankę. odstawiamy do stężenia.

5. Po tym czasie torcik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Torcik można pokroić na około 8 porcji.

Najlepiej będzie się kroił gdy spód trochę zmięknie od śmietanki.