Sposób przygotowania:
Torcik bez pieczenia na chrupiącym spodzie
1. Zaczynamy od galaretki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, zimną wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wsypujemy do niej płatki kukurydziane i dokładnie mieszamy. Chrupiącą masę na spód wykładamy na papier do pieczenia o średnicy około 20 cm. Wstawiamy do lodówki do stężenia, myślę, że jakieś 30 minut wystarczy. Spód możemy zdjąć ostrożnie z papieru, uważamy żeby się nie połamał, najlepiej podważ go ostrym ciepłym nożem, można go zanurzyć w gorącej wodzie i osuszyć.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią płynną dodajemy do ubitej śmietanki i szybko miksujemy.
4. Śmietankę wykładamy na chrupiący spód i od razu wykładamy galaretkę pokrojoną w kostkę, tak żeby nawet lekko ją wcisnąć w śmietankę. odstawiamy do stężenia.
5. Po tym czasie torcik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Torcik można pokroić na około 8 porcji.
Najlepiej będzie się kroił gdy spód trochę zmięknie od śmietanki.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wsypujemy do niej płatki kukurydziane i dokładnie mieszamy. Chrupiącą masę na spód wykładamy na papier do pieczenia o średnicy około 20 cm. Wstawiamy do lodówki do stężenia, myślę, że jakieś 30 minut wystarczy. Spód możemy zdjąć ostrożnie z papieru, uważamy żeby się nie połamał, najlepiej podważ go ostrym ciepłym nożem, można go zanurzyć w gorącej wodzie i osuszyć.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią płynną dodajemy do ubitej śmietanki i szybko miksujemy.
4. Śmietankę wykładamy na chrupiący spód i od razu wykładamy galaretkę pokrojoną w kostkę, tak żeby nawet lekko ją wcisnąć w śmietankę. odstawiamy do stężenia.
5. Po tym czasie torcik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Torcik można pokroić na około 8 porcji.
Najlepiej będzie się kroił gdy spód trochę zmięknie od śmietanki.