Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Rafaello bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rafaello bez pieczenia to ciasto dosyć szybkie w wykonaniu, a na pewno zasmakuje wszystkim smakoszom kokosu.

Rafaello bez pieczenia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rafaello bez pieczenia

 

  • 2 paczki dużych słonych krakersów
  • 2,5 szkl mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka wódki
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 25 dag masła

Sposób przygotowania:

Rafaello bez pieczenia
W garnku zagotować 1,5 szkl mleka wraz z oba cukrami. Do miski wlać pozostałe mleko, dodać żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną i roztrzepać, a następnie wlać na gotujące się mleko z cukrem. Ugotować budyń, który pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać wódkę oraz wiórki kokosowe i utrzeć. W blaszce ułożyć warstwę krakersów, na którą wyłożyć 1/3 masy, następnie wartstwa krakersów, kolejna porcja masy, krakersy i na wierzch masa. Wierzch ciasta posypać chipsami kokosowymi lub wiórkami kokosowymi. Ciasto chłodzić w lodówce przez całą noc.
Rafaello bez pieczenia
Przygotować krem z podanych składników.
Rafaello bez pieczenia
W blaszce ułożyć warstwę krakersów.
Rafaello bez pieczenia
Na krakersy wyłożyć część kremu.