Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Sernik a' la Twix

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik, który swoim smakiem i wyglądem przypomina popularny batonik. Jest delikatny w smaku i rozpływa się w ustach. Idealny na każdą okazję.

Sernik a' la Twix Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik a' la Twix

Spód:

  • 250 g masy krówkowej
  • 120 g podłużnych biszkoptów (użyłam bezglutenowych)

Masa:

  • 300 g mleka skondensowanego o smaku karmelowym (2 tubki)
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiadereczka
  • 1 łyżka cukru migdałowego lub wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
  • 5 średniej wielkości jajek (oddzielone żółtka od białek)
  • 7 łyżeczek cukru

Wierzch:

  • 250 g masy krówkowej
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Sernik a' la Twix

Przygotowanie spodu:

Sernik a'la Twix
Spód sernika z biszkoptów i masy kajmakowej

Pokruszone biszkopty wymieszać z masą kajmakową. Wylepić nimi tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

Przygotowanie masy serowej:

Sernik a'la Twix
Dokładnie zmiksowane składniki na masę serową

Twaróg dokładnie zmiksować z dodatkiem żółtek, cukru migdałowego, budyniu oraz mleka skondensowanego.

Ubijanie piany z białek:

Sernik a'la Twix
Białka jaj kurzych ubite na sztywną pianę

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając po łyżeczce cukru. Pianę delikatnie lecz dokładnie wmieszać do masy serowej. Masa będzie płynna i tak ma być. Masę przelać na spód i piec w 175 stopniach przez 50 minut. Studzić godzinę w lekko uchylonym piekarniku.

Kończenie deseru:

Sernik a'la Twix
Wierzch sernika nasmarowany masą krówkową

Sernik wstawić na pół godziny do lodówki, po tym czasie wierzch delikatnie i równomiernie posmarować masą kajmakową.

Przygotowanie polewy:

Sernik a'la Twix
Czekolada w trakcie roztapiania w kąpieli wodnej

Czekoladę rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej. Polewą polać sernik i wstawić na noc do lodówki. Życzę smacznego!