OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Rafaello na krakersach z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

najlepsze ciasto bez pieczenia jakie może istnieć :) jestem maniaczką kokosowych kremów i rafaello, to ciasto niewiele odbiega smakiem od pralinek rafaello

Rafaello na krakersach z białą czekoladą

Składniki:

Rafaello na krakersach z białą czekoladą

 

  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 l mleka
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 400 g wiórek kokosowych (ok 350 g do ciasta, reszta do posypania z wierzchu)
  • 400 g masła
  • 2 paczki krakersów (najlepiej Lajkonik)
  • tabliczka białej czekolady (np. Alpen Gold)

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach z białą czekoladą
Do utartych żółtek ze szklanką cukru dodać cukier waniliowy, szklankę mleka , mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksować wszystko na gładką masę. Mleko, które zostało zagotować z pół szklanki cukru. Przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko. Mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić. Utrzeć masło, miksując dodawać po łyżce budyniowy krem. Wsypać kokos i zmiksować. Formę 25x40 lub 30x40 wyłożyć krakersami i przykryć masą, zostawiając 2/3 masy . Na tym rozłożyć krakersy i znów przykryć masą, następnie kolejna porcja krakersów i pozostała masa. Z wierzchu posypać kokosem i czekoladą startą na grubych oczkach. Schłodzić całą noc w lodówce by składniki idealnie połączyły się ze sobą, a krem stężał.