Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Rafaello na biszkoptowej tarcie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

rafaello nieco w innej wersji na tarcie biszkoptowej. idealny deser, szybki i niesamowicie rozpływa się w ustach

Rafaello na biszkoptowej tarcie

Składniki:

Rafaello na biszkoptowej tarcie

 

  • Tarta:
  • 180 g biszkoptów (długich lubzwykłych okrągłych)
  • 120 g margaryny lub masla
  • łyżeczka miodu

 

  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szkl cukrubiałego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 lyżeczki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyzki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyzka mąki kokosowej (można zamiast niej dodać łyżkę pszennej)
  • 250 g masła, lub miękkiej margaryny
  • 50 g białej czekolady
  • szklanka wiórkow kokosowych
  • 50 gr wodki orzechowej lub malibu (mozna pominąć)

 

  • wierzch:
  • poł szkl wiórków
  • 50 g białej czekolady
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • łyzka płatkow migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Rafaello na biszkoptowej tarcie
Tarta: w misce pokruszyć biszkopty, dodać roztopione masło cały czas mieszając. ugnieść, przełożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną. u mnie średnica 22 cm. Zapiec w 180 stopniach przez 10-15 minut - zależy od koloru. Odstawić do wystudzenia. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrami. W drugiej połowie rozmieszać mąki. Wleć do gotującego się mleka - gotować na wolnym ogniu aż zgestnieje. odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę ( w tem pokojowej) ucieramy mikserem na gładko, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy wiórka i startą białą czekoladę i miksujemy dolewamy wódkę. miksujemy jeszcze chwilę. Wierzch: wiórka i migdały prażyć na suchej patelni - nie przypalić. czekolady posiekać na drobne wiórki. Na biszkoptową tartę nakładamy krem. posypujemy przygotowanym 'wierzchem'. Uwaga!! Kremu z podanej porcji jest 2 x więcej niz potrzebujemy - poecam zatem zaopatrzyc się w herbatniki i pozostała masę wykorzystać na tradycyjne rafaello przełożone na herbatnikach :)