Sposób przygotowania:
Rafaello na biszkoptowej tarcie
Tarta: w misce pokruszyć biszkopty, dodać roztopione masło cały czas mieszając. ugnieść, przełożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną. u mnie średnica 22 cm. Zapiec w 180 stopniach przez 10-15 minut - zależy od koloru. Odstawić do wystudzenia. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrami. W drugiej połowie rozmieszać mąki. Wleć do gotującego się mleka - gotować na wolnym ogniu aż zgestnieje. odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę ( w tem pokojowej) ucieramy mikserem na gładko, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy wiórka i startą białą czekoladę i miksujemy dolewamy wódkę. miksujemy jeszcze chwilę. Wierzch: wiórka i migdały prażyć na suchej patelni - nie przypalić. czekolady posiekać na drobne wiórki. Na biszkoptową tartę nakładamy krem. posypujemy przygotowanym 'wierzchem'. Uwaga!! Kremu z podanej porcji jest 2 x więcej niz potrzebujemy - poecam zatem zaopatrzyc się w herbatniki i pozostała masę wykorzystać na tradycyjne rafaello przełożone na herbatnikach :)
olivvka
Nencja
karola25