VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy!

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

ETAP 1:

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym
Przygotowanie kakowego miękkiego biszkopta

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie kolejno po jednym żółtku. Delikatnie dolewamy wodę i olej.

Cały czas miksujemy. Sypkie produkty – mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dosypujemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

ETAP 2:

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym
Gotowy biszkopt po upieczeniu i przekrojeniu

Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwa równe blaty.

ETAP 3:

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym
Przygotowanie domowego budyniu i kremu budyniowego

Krem budyniowy i kajmakowy:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka. Wsypujemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy resztę mleka, żółtka oraz mąki. Gdy mleko w garnku wrze wlewamy masę żółtkową.

Energicznie mieszamy do powstania budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (zapobiegawczo powstaniu kożuszka), studzimy. Po wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę.

Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu.
Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym.

ETAP 4:

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

Złożenie ciasta:
W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej.

ETAP 5:

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego.

ETAP 6:

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej, przykrywamy ciasto delikatnie dociskając.

Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego oraz rozsypujemy orzechy włoskie.