Sposób przygotowania:
Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanymETAP 1:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie kolejno po jednym żółtku. Delikatnie dolewamy wodę i olej.
Cały czas miksujemy. Sypkie produkty – mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dosypujemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
ETAP 2:
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwa równe blaty.
ETAP 3:
Krem budyniowy i kajmakowy:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka. Wsypujemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy resztę mleka, żółtka oraz mąki. Gdy mleko w garnku wrze wlewamy masę żółtkową.
Energicznie mieszamy do powstania budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (zapobiegawczo powstaniu kożuszka), studzimy. Po wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę.
Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu.
Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym.
ETAP 4:
Złożenie ciasta:
W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej.
ETAP 5:
Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego.
ETAP 6:
Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej, przykrywamy ciasto delikatnie dociskając.
Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego oraz rozsypujemy orzechy włoskie.
SylaUla
VioletoweKucharzenie
Dziękuję :-)