czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Ciasto serowo-brzoskwiniowe Bogini Wenus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, słodkie ciasto, idealne jako dodatek do filiżanki kawy lub herbaty oraz na jesienną chandrę :)

Ciasto serowo-brzoskwiniowe Bogini Wenus

Składniki:

Ciasto serowo-brzoskwiniowe Bogini Wenus

Biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 270 g mąki pszennej tortowej,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

  • 500 g zmielonego chudego sera,
  • 700 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego.

Posypka:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 150 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-brzoskwiniowe Bogini Wenus
1. Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Stale ubijąjąc, na średnich obrotach, dodać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać olej oraz mleko i krótko miksować na niskich obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.

2. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do masy serowej dodać kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać, po czym całą masę serową dodać do śmietanki. Dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta ułożyć ponownie w blasze, wylać całą masę i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, po czym posmarować dżemem.

3. Masło stopić, dodać cukier oraz wiórki, dokładnie wymieszać. Posypać wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.

Tagi:

ciasto