Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-brzoskwiniowe Bogini Wenus
1. Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Stale ubijąjąc, na średnich obrotach, dodać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać olej oraz mleko i krótko miksować na niskich obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
2. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do masy serowej dodać kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać, po czym całą masę serową dodać do śmietanki. Dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta ułożyć ponownie w blasze, wylać całą masę i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, po czym posmarować dżemem.
3. Masło stopić, dodać cukier oraz wiórki, dokładnie wymieszać. Posypać wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.
2. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do masy serowej dodać kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać, po czym całą masę serową dodać do śmietanki. Dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta ułożyć ponownie w blasze, wylać całą masę i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, po czym posmarować dżemem.
3. Masło stopić, dodać cukier oraz wiórki, dokładnie wymieszać. Posypać wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.
robaczek