Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Piernik na drożdżach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piernik na drożdżach przełożony masą grysikowym i powidłami śliwkowymi. Piernik jest przepyszny i warty wypróbowania.

Piernik na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik na drożdżach

Piernik

  • 7 jajek
  • 350 g mąki
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl miodu
  • 1 szkl cukru
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem

Oraz

  • powidła śliwkowe
  • polewa

Sposób przygotowania:

Piernik na drożdżach
Ciasto:

Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka następnie wlać olej , miód i wsypać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Na końcu wlać drożdże i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozlać do 3 blach. Piec do suchego patyczka z 175 stopniach.

Masa:

Mleko rozmieszać z żółtkami , cukrem i zagotować. Dodać kaszę i gotować aż zgęstnieje, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć dodać po łyżce kaszy i ucierać aż powstanie puszysta masa , na końcu dodać sok z cytryny.

Przełożenie:

Piernik - powidła - 1/2 kremu - piernik - powidła- 1/2 kremu - piernik - polewa
Piernik na drożdżach
Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić do wyrośnięcia.
Piernik na drożdżach
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka następnie wlać olej , miód i wsypać mąkę z sodą i przyprawą do piernika
Piernik na drożdżach
Miękką margarynę utrzeć dodać po łyżce kaszy i ucierać aż powstanie puszysta masa , na końcu dodać sok z cytryny.
Piernik na drożdżach
Piernik - powidła - 1/2 kremu - piernik - powidła- 1/2 kremu - piernik - polewa