Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Sezamowiec z masą chałwową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto dla wybrednych. Masa z dodatkiem chałwy jest słodka więc warto do posmarowania użyć dżem kwaskowaty, ja użyłam z mirabelek.

Sezamowiec z masą chałwową

Składniki:

Sezamowiec z masą chałwową

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na dodatek do pierwszego ciasta

składniki na dodatek do drugiego ciasta

  • Słoiczek dżemu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

masa

  • 1 kostka masła roślinnego
  • 20 dag chałwy waniliowej

Sposób przygotowania:

Sezamowiec z masą chałwową

przygotowanie pierwszego ciasta

Sezamowiec z masą chałwową
Ciasto z masą sezamową przygotowane do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i schłodzić. Po schłodzeniu rozwałkować i przełożyć do dwu jednakowych form.


Rozpuścić masło, miód i cukier puder, dodać sezam i podpiec około 7 minut. wyłożyć na surowe ciasto.

przygotowanie drugiego ciasta

Sezamowiec z masą chałwową
Ciasto z masą kokosową przygotowane do pieczenia

Drugą połowę ciasta rozwałkować na druga blaszkę. Ciasto posmarować dżemem. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.

Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Pianę rozłożyć na ciasto z dżemem

pieczenie

Sezamowiec z masą chałwową
Upieczone ciasto sezamowe, podobnie upiec ciasto z kokosem

Ciasta upiec kokejno w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut

przygotowanie masy

Sezamowiec z masą chałwową
Przygotowanie masy chałwowej nie zajmuje wiele czasu

Masło zmiksować z chałwą na jednolitą masę

przekładanie ciasta

Sezamowiec z masą chałwową
Gotowe ciasto z sezmamem i wiórkami przekładane masą

Ostudzone ciasto sezamowe posmarować masą chałwową i przykryć ostudzonym ciastem z kokosem


Tagi:

ciasto