Sposób przygotowania:
Zielone ciasto Shrek
Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić.
Przygotować zieloną masę budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli rozmieszane w soku budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudy.
Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody.
Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody. Masę wyłożyć na zieloną masę z delicjami. Wyrównać i odstawić do stężenia.
Gdy śmietankowa masa stężeje wierzch zalać drugą przygotowaną galaretką i ponownie odstawić do stężenia.
Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić.
Przygotować zieloną masę budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli rozmieszane w soku budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudy.
Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody.
Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody. Masę wyłożyć na zieloną masę z delicjami. Wyrównać i odstawić do stężenia.
Gdy śmietankowa masa stężeje wierzch zalać drugą przygotowaną galaretką i ponownie odstawić do stężenia.