Sposób przygotowania:
Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynamiMus mirabelkowy:
Owoce umyć i osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać wodę i ksylitol. Zagotować.
Gotować do miękkości i rozpadnięcia owoców.
Przełożyć zawartość rondelka na sito i przetrzeć dokładnie.
Wybrać pestki i miąższ z sita dodać do rondelka, postawić ponownie na ogień i gotować jeszcze minutę.
Następnie zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do ostygnięcia.
Następnie przełożyć do foremki na lód i zostawić do całkowitego stężenia.
Krem kokosowy:
Jogurt przełożyć na sito i zostawić na całą noc w lodówce.
ETAP 3:
Mleczko kokosowe zostawić na co najmniej dobę w lodówce. Następnie oddzielić stałą część od płynnej ( u mnie wyszło około 300 g).
Stałą część przełożyć do miski i ubić mikserem.
Dodać ksylitol i ponownie ubić.
ETAP 4:
Odłożyć 2 łyżki do osobnej miseczki , a do reszty dodać odcieknięty jogurt czyli serek lebnah i dokładnie wymieszać.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać.
Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników.
ETAP 6:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut.
Wyjąć z piekarnika.
Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.
Wykonanie:
Zimny biszkopt rozwinąć i rozsmarować krem kokosowy. Na wierzchu rozsypać jeżyn.
Na jednym z końców ułożyć kulki z musu mirabelkowego i ściśle zwinąć w roladę. Następnie przełożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem udekorować pozostawioną śmietanką kokosową, jeżynami i kulkami musu mirabelkowego.