madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto śliwkowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto ze śliwkami zatopionymi w masie budyniowej.

Ciasto śliwkowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śliwkowe z budyniem

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Masa:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • garść kaszy mannej
  • garść wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z budyniem
Przygotowujemy ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy je folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Następnie 3/4 ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Następnie przekrojone śliwki układamy jedna obok drugiej na cieście. 3/4 szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Resztę mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy rozmącone budynie i gotujemy chwilę, aż budyń nam zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na śliwki. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto śliwkowe z budyniem
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto i schładzamy je w zamrażalniku.
Ciasto śliwkowe z budyniem
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki.
Ciasto śliwkowe z budyniem
3/4 ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach
Ciasto śliwkowe z budyniem
Na cieście układamy wydrylowane śliwki rozcięciem do góry.