Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowe z pianką
Na stolnicę przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i budyń. Dodaj zimne masło i posiekaj na drobno. Dodaj żółtka i śmietanę, chwilę siekaj, a następnie rękoma zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części: 3/4 i 1/4. Ciasto włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę. Większą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki do formy wyścielonej papierem do pieczenia (20x30cm). Włóż do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż zimne ciasto i piecz aż się zarumieni - około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudź. Zimne białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypuj porcjami cukier. Na końcu dodaj kisiel i sok z cytryny, mieszaj aż do połączenia składników. Na kruchym cieście ułóż śliwki otworem do góry, na śliwki wyłóż pianę. Na pianę zetrzyj resztę ciasta, oprósz płatkami migdałów. Piecz w 180 stopniach około 45 minut. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać z góry to przykryj je folią. Smacznego!
zbysiowa
misia5