karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Ciasto śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste do przygotowania ciasto ze śliwkami wprost ze swojskiego kompotu. Ciasto jest przepyszne. Polecam do podania łasuchom.

Ciasto śliwkowe

Składniki:

Ciasto śliwkowe

 

  • 100g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 jaja
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Śliwki z kompotu
  • Kasza manna do posypania blaszki
  • Masło do wysmarowania blaszki
  • Cukier puder do posypania wierzchu ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe
Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Ucieramy około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy po kolei po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy aromat oraz wymieszaną wcześniej mąkę z cynamonem i cukrem waniliowym. Całość miksujemy na średnich obrotach do czasu połączenia się składników i całkowitego ujednolicenia się masy. Śliwki odsączamy z soku na sitku. Średnią blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Masę wylewamy na blaszkę i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch kładziemy połówki śliwek, skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 180⁰C przez około 50 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy długą, drewnianą wykałaczką. Jeśli wykałaczka po wbiciu w ciasto jest sucha, oznacza, że ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.