Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowe
Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Ucieramy około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy po kolei po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy aromat oraz wymieszaną wcześniej mąkę z cynamonem i cukrem waniliowym. Całość miksujemy na średnich obrotach do czasu połączenia się składników i całkowitego ujednolicenia się masy. Śliwki odsączamy z soku na sitku. Średnią blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Masę wylewamy na blaszkę i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch kładziemy połówki śliwek, skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 180⁰C przez około 50 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy długą, drewnianą wykałaczką. Jeśli wykałaczka po wbiciu w ciasto jest sucha, oznacza, że ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.