dorsur

dorsur

Kucharz
[Przepisów: 6]

Ciasto śliwkowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Efektowne ciasto, kolorowe i smaczne.

Ciasto śliwkowe z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto śliwkowe z bitą śmietaną

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • 3 żółtka;
  • 2/3 paczki margaryny;
  • 1 szklanka cukru kryształ;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 5 dag rodzynek;
  • 5 łyżek śmietany;
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szklanka bitej śmietany;
  • 1 kg śliwek węgierek.

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z bitą śmietaną
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, aby stężała. Gdy już stężeje kroimy ją w kwadraty. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, śmietanę, posiekaną margaryną i zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na ok 1,5 h. Po schłodzeniu dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy, kładziemy na natłuszczoną formę do pieczenia. Na nie kładziemy umyte i pokrojone w ćwiartki śliwki, posypujemy cukrem pudrem i przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Pieczemy w tem 200oC przez 1 godzinę. Po ostudzeniu ozdabiamy ciasto bitą śmietaną i galaretką.