Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowe z bitą śmietaną
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, aby stężała. Gdy już stężeje kroimy ją w kwadraty. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, śmietanę, posiekaną margaryną i zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na ok 1,5 h. Po schłodzeniu dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy, kładziemy na natłuszczoną formę do pieczenia. Na nie kładziemy umyte i pokrojone w ćwiartki śliwki, posypujemy cukrem pudrem i przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Pieczemy w tem 200oC przez 1 godzinę. Po ostudzeniu ozdabiamy ciasto bitą śmietaną i galaretką.