Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z owocami sezonowymi, szybkie i proste w wykonaniu. Takie ciasto można zrobić z różnymi owocami.

Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną

Ciasto:

  • Ciasto:
  • jajka - 8 szt
  • olej - 1 szkl
  • cukier kryształ - 2 szkl
  • mąka - 3 szkl
  • proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną
Maliny, jeżyny i śliwki umyć, śliwki wypestkować, osączyć na sicie. Jajka o temperaturze pokojowej wybić do plastikowej miski, zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao.

Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stop.

Najlepiej piec do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną
Z podanych składników zrobiono ciasto wylano na blachę i ułożono owoce