Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną
Maliny, jeżyny i śliwki umyć, śliwki wypestkować, osączyć na sicie. Jajka o temperaturze pokojowej wybić do plastikowej miski, zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao.
Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stop.
Najlepiej piec do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stop.
Najlepiej piec do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.