SUPERPRZEPIS

Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Zarówno przygotowanie, jak i jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność. Można go zrobić z każdymi owocami.

Składniki:

Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką

Ciasto ;

  • margaryna - 250 g
  • żółtka jaj - 2 szt
  • jajko - 1 szt
  • mąka - 4 szkl pełne
  • cukier - 1/2 szkl
  • śmietana kwaśna - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki

Budyń :

  • budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru (58 g x 3 )
  • mleko - 5 szkl
  • cukier - 4 łyżki

Kruszonka :

dodatkowo :

  • śliwki węgierki - 800 g
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką
Ciasto;

Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki.

Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić na pół.

Budyń:

W rondlu zagotować połowę mleka z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.

Kruszonka:

Masło rozpuścić, ostudzić.

Do miski wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem.

Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką.

Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką
Z podanych składników zrobiono kruche ciasto i wyłożono nim blachę
Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką
Śliwki węgierki zostały wypestkowane i ułożone na cieście
Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką
Z przygotowanych składników ugotowano budyń i zalano nim śliwki
Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką
Kruszonka została zrobiona z masła i mąki i posypano nią ciasto