Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką
Ciasto;
Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki.
Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić na pół.
Budyń:
W rondlu zagotować połowę mleka z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Kruszonka:
Masło rozpuścić, ostudzić.
Do miski wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem.
Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki.
Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić na pół.
Budyń:
W rondlu zagotować połowę mleka z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Kruszonka:
Masło rozpuścić, ostudzić.
Do miski wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem.
Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
SylaUla
Danusia19671