Sposób przygotowania:
Pyszne drożdżówki ze śliwkamiETAP 1:
Pokruszone drożdże, cukier, jajka, olejek migdałowy mikserem utrzeć do spienienia, na najwyższych obrotach z 3 minuty.
ETAP 2:
Mleko podgrzać na letnie (nie za mocno, drożdże w gorącym nie wyrosną), wlać olej do mleka i wszystko wlać do drożdży, mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
ETAP 3:
Wsypać przesianą mąkę tortową z solą, do miksera wpiąć końcówki spirale.
ETAP 4:
Spiralami wyrabiać ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach, jak będą pęcherzyki powietrza pękać, ciasto gotowe jest, miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
ETAP 5:
Papier do pieczenia położyć na ruszcie piekarnika, porcję ciasta (kulę) kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka.
ETAP 6:
Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 150 C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić.
ETAP 8:
Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier.
ETAP 9:
Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru.