ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 351]

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki mniej kaloryczne.

Pyszne drożdżówki ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

 

 

  • śliwki 60 dag,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • olejek migdałowy 1 kropla,
  • wrząca woda 2 - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

ETAP 1:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami
Świeże drożdże są bez wstępnego rośnięcia.

Pokruszone drożdże, cukier, jajka, olejek migdałowy mikserem utrzeć do spienienia, na najwyższych obrotach z 3 minuty.

ETAP 2:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami
Gorące mocno mleko drożdże "zabije" i nie wyrosną.

Mleko podgrzać na letnie (nie za mocno, drożdże w gorącym nie wyrosną), wlać olej do mleka i wszystko wlać do drożdży, mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.

ETAP 3:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami
Końcówkami spiralami ciasto można wyrabiać

Wsypać przesianą mąkę tortową z solą, do miksera wpiąć końcówki spirale.

ETAP 4:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

Spiralami wyrabiać ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach, jak będą pęcherzyki powietrza pękać, ciasto gotowe jest, miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

ETAP 5:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

Papier do pieczenia położyć na ruszcie piekarnika, porcję ciasta (kulę) kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka.

ETAP 6:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie.

ETAP 7:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

Piekarnik nagrzany na 150 C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić.

ETAP 8:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier.

ETAP 9:

Pyszne drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru.