ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik dwa kolory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, pieczony sernik dwukolorowy na herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny wilgotny, aromatyczny.

Sernik dwa kolory Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik dwa kolory

 

  • twaróg półtłusty 1 kg,
  • śmietana 30% 330 gram,
  • jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • olejek rumowy 3 krople,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • kakao 4 łyżki,
  • herbatniki 200 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik dwa kolory

ETAP 1:

Sernik dwa kolory
Jeśli mamy jajka

Cukier, olejek, jajka mikserem utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty.

ETAP 2:

Sernik dwa kolory
Twaróg może być również z sernikowy wiaderka.

Twaróg zmielony w maszynce do mięsa dodać do masy jajecznej, mikserem wymieszać, dodać śmietanę i mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Sernik dwa kolory
Mikserem zacząć od białej i bez mycia od razu czarną.

Do drugiej miski wylać z połowę masy serowej, do jednej wsypać budyń, do drugiej kakao, dobrze wymieszać mikserem białą a potem od razu czarną.

ETAP 4:

Sernik dwa kolory

Trzy keksówki silikonowe 22x12 cm (dwie mąż do pracy zabiera) lub jedna duża 34x25 cm, na dno każdej dać herbatniki.

ETAP 5:

Sernik dwa kolory

Białą masę wyłożyć do trzech form, następnie masę z kakao wyłożyć na białą, wierzch łyżką wygładzić.

ETAP 6:

Sernik dwa kolory

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50-60 minut, pod koniec nakryć formy papierem do pieczenia aby za mocno się nie przypiekł wierzch sernika, sernik w formach wystudzić, najlepiej piec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, można posypać pudrem cukrem przed podaniem.